Milyen fűnyírót válasszakA kerti munka öröm és boldogság, ha megfelelő eszközökkel végezzük. Ugyanez mondható el a fűnyírásról is. Az alábbiakban összegyűjtöttük, mit kell tudni a különböző fűnyíró készülékekről, milyen tulajdonságokat érdemes szem előtt tartani a kiválasztás során.

Benzines vagy elektromos

Mindenekelőtt érdemes elmondani, hogy működésüket, illetve táplálásukat tekintve különböző fűnyíró-típusokkal találkozunk; elektromos, akkumulátoros, benzinmotoros gépekkel, de nem feledkezhetünk meg a robotfűnyírókról és a kézi eszközökről sem. Jelen írásban a klasszikus gépekről ejtünk szót. Nem lehet kijelenteni, hogy egyik változat jobb vagy rosszabb a többinél; mindegyik típus rendelkezik olyan tulajdonságokkal, amelyek épp ideálissá vagy épp nem megfelelővé teszik számunkra.

A kábellel rendelkező elektromos készülékek a mai napig népszerűek, hiszen kedvező áron vásárolhatók meg, átlagos teljesítménnyel és nyomatékkal rendelkeznek, környezettudatos választást jelentenek, halk fűnyírást tesznek lehetővé, ráadásul nem igényelnek karbantartást. Általában kisebb és közepes területek nyírására ajánlhatók, ahol a gyep és a növényzet rendezett.

Vannak esetek, amikor a terület nagysága és a növényzet típusa nagyobb motorerőt követel meg. Ilyen esetben tesznek jó szolgálatot a benzinmotoros fűnyíró gépek. Persze nem szabad szem elől téveszteni, hogy ezek a gépek hangosabbak, időnként karbantartást igényelnek, ráadásul nehezebbek, így a munka sem olyan kényelmes velük. Ez utóbbi problémára jelentenek megoldást a különböző járássegítő funkciók.

Az akkumulátoros fűnyírók még az elektromos változatnál is halkabbak, ugyanakkor esetükben számítani kell az akkumulátor merülésére, így érdemes bekészíteni egy csereakkut, amit bármikor bevethetünk, ha nem szeretnénk félbehagyni a munkát. Az akkumulátoros gépek némileg kisebb nyomatékkal rendelkeznek, mint az elektromos változatok, így elsősorban gondozott gyep nyírására használhatjuk őket.

Mindenképpen érdemes olyan készüléket választani, ami rendelkezik fűgyűjtő kosárral. A használatával csökkenthetjük a gyomok magjainak szórását, illetve a pollenterhelés is kisebb lesz a környezetünkben. Minél nagyobb füvet, illetve minél inkább elhanyagolt területet nyírunk, annál hamarabb telítődik a kosár. Ha úgy döntünk, nincs szükségünk kosárra, válasszunk inkább oldalkidobós változatot. Ilyen esetben a fűszálak két oldalon távoznak, nem pedig hárul, ahol a cipőnkön landolhatnak.

Hasznos az úgynevezett mulcsozás funkció is. Ilyen esetben a gép apróra vágja a lenyírt szálakat, majd visszajuttatja a talajra, ahol trágyaként hasznosul. A megoldásnak köszönhetően a gyepet természetes módon védhetjük a kiszáradástól, ugyanakkor fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a túlzásba vitt mulcsozás többet árt, mint használ. Ha túl sok mulcsot juttatunk a talajra, filcréteg képződik, ami gátolja a talaj oxigénfelvételét is, így a gyökerek nem jutnak kellő mennyiségű oxigénhez. Szerencsére erre a problémára is van megoldás: használjunk gyepszellőztetőt vagy gyeplazítót.

Támogatott tartalom.