Hogyan válasszunk olyan koktélruhát, amely tökéletesen illik hozzánkBeköszöntött az igazi nyár, vagyis egyértelmű, hogy a különféle partik is szezonjukat élik. Jó is ilyenkor kimozdulni kicsit és áldozni a stílusosság oltárán. Pontosan ezért, ha ilyen eseményre készülünk, akkor mindenképp alaposan válasszuk ki a koktélruhánkat. Nézzük meg, hogyan álljunk neki!

Mi is számít koktélruhának?

Bizonyára már mindenkiben felmerült a kérdés, hogy a koktélruhát miért is nevezik annak? Nos pontosan amiatt, mert olyan helyre vették fel a hölgyek, ahol volt koktél is. A koktélruha története a század elejére nyúlik vissza, vagyis arra az időszakra, amikor a nők már bőven elkezdték hordani a boka felettig érő ruhákat. Ez főleg a két világháború közötti időszakban élte a fénykorát. Akkoriban a hivatalos estélyeken – ahogyan egyébként ma is – a hosszú ruha volt a dresszkód, hiszen a rövid ruhákat modernnek és kissé lázadónak tartották. A rövidebb – akkoriban általában térdig érő – ruhákat pedig a lazább partikra vették fel a fiatalok, hiszen ők jártak olyan eseményekre, ami ma körülbelül a diszkónak vagy a puboknak felelne meg. Az ilyen eseményeken szolgáltak fel különféle koktélokat, és persze szólt a jazz, amihez egyébként sem lehetett hosszú ruhában jól táncolni. A koktélruha tehát alapvetően a régi generáció lázadó, fiatalos ruházata volt a hölgyek esetében és ez a mai napig megmaradt. Elegáns eseményekre vesszük fel, de egy lazább lezserebb közegben. Hivatalosan minden fél lábszárig, vagy még rövidebb estélyi jellegű ruha már koktélruhának számít, de az elegánsabb miniruha és szoknya is ide sorolható. Na de hogyan válasszuk ki a nekünk valót?

Megfelelő koktélruha

Hogyan válasszunk megfelelő koktélruhát?

Ha igazán tündökölni akarunk, akkor nem szabad elkapkodni a kérdést. Természetesen a legfontosabb, hogy milyen az alkatunk? Ha nem problémázunk a hasunkon, akkor a miniruha is tökéletes választás lehet, viszont figyeljünk oda a ruha hosszára, illetve arra hogy elegáns koktélpartin nem illik csak úgy önmagában felvenni. Aranyszabály, hogy maximum a térdtől egy tíz centivel felette végződjön a ruha, és valamilyen blézert vagy bolerót vegyünk fel hozzá esetleg egy stólát. Ezt az este későbbi szakaszában levehetjük. Ezt teltebb hölgyeknek is ajánljuk ha miniruhát választanak. A klasszikus koktélruha formák ezen kívül még például a különféle egybeszabott „A” vonalú szoknyarésszel rendelkező darabok is, illetve a karcsúsított csőruhák. Előbbi vékony testalkat esetén jó választás lehet, viszont teltebbeknek inkább legyen külön a szoknyarész és a felső. Érdemes a magasságra is kitérni. Ha nagyon alacsonyak vagyunk, akkor mindenképp magassarkúval vegyük fel az említett „A” vonalú egybeszabott ruhát. Ugyanis ha törpe sarokkal, vagy lapos talpúval hordanánk a szoknya – ami általában valamilyen finom anyaggal feldobott – még jobban összenyomja úgy az alakot.

Milyen színt válasszunk?

Az összességében minden koktélruhára igaz, hogy ne legyen túl világos, kivéve akkor, ha nappali eseményre – például egy esküvő utáni nappali koktélpartira – megyünk. Viszont a klasszikus esti partiknál érdemes a sötét színek és a fénylő anyagok közül választani. Ez alól kivételt képeznek a különféle flitterekből, csillogó és fényes anyagokból készült koktélruhák. Ilyenkor ugyanis a fénylés és a csillogás dominál, vagyis lehet világos színű a ruha.