tökéletes mosógép tippekHa új mosógépet kell vásárolnunk, számos tulajdonságra érdemes figyelnünk annak érdekében, hogy a lehető legjobb vételt üssük nyélbe. Az alábbi írásban összegyűjtöttük, mire érdemes mindenképpen figyelni, illetve mit kell tudni a különböző típusokkal kapcsolatban. Kezdjük a legelején. Nyilvánvaló, hogy olyan mosógépet szeretnénk vásárolni, ami hosszú élettartammal kecsegtet. Sokan úgy vélik, hogy a mai kereskedelmi forgalomban megvásárolható gépek várható élettartama lényegesen rövidebb, mint a korábbi évtizedekben.

Ennek a magyarázata abban rejlik, hogy a felgyorsult innovációk miatt a felhasználók 8-10 év alatt lecserélik a gépeiket, ezért a gyártók rövidebb élettartamra optimalizálják őket. A megkérdezett szakeladó szerint érdemes előnyben részesíteni a megfelelő szervizhálózattal rendelkező mosógépeket, így teljesen reális cél a 15 éves élettartam.

Új készülék vásárlása

Ha új készüléket szeretnénk vásárolni, első körben a típusát kell megválasztani. A hazai kereskedelmi forgalomban jellemzően három típussal találkozunk; ezek a hagyományos elöltöltős, a felültöltős, illetve a keskeny elöltöltős mosógépek. Elsősorban a rendelkezésre álló szabad hely nagysága határozza meg, melyiket érdemes választani.

A hagyományos elöltöltős készülékek nagyszerű tulajdonságokkal rendelkeznek, energiatakarékosak és egy nagyobb család igényeit is képesek kielégíteni. Az egyetlen hátrányuk a relatív nagy helyigény. Nem csupán az alapterülettel kell számolnunk, hanem az előrefelé nyíló ajtóval is, ami szűk terek esetén igencsak megnehezíti a munkavégzést.

Ha helytakarékosságra van szükség, abban az esetben a felültöltős gépek jelentenek optimális megoldást. Esetükben csupán arra kell figyelni, hogy az ajtó nyitását ne akadályozza falipolc vagy más elem. Sajnos el kell mondani velük kapcsolatban, hogy az energiahatékonyságuk jelentősen elmarad a hagyományos gépekéhez viszonyítva. A két típus előnyös tulajdonságait egyesítik a keskeny elöltöltős készülékek; nagyszerű adottságokkal rendelkeznek, de helytakarékosság tekintetében elmaradnak a felültöltős változatok mögött.

Érdemes figyelmet fordítani a dobkapacitásra is. Noha a magasabb minőségi osztályba tartozó gépek esetében gyakran rendelkezésre úgynevezett súlyautomatika, ami a töltet nagyságához képes igazítani a víz mennyiségét, ez a tulajdonság jellemzően emeli a készülékek árát. Ha nem szeretnénk a magasabb árkategóriából választani, mindenképpen az igényeinkhez kell igazítanunk a dobkapacitást: az általános javaslat szerint egyedül élők számára 4 kg, párok számára 6 kg, családok számára 7 kg vagy annál nagyobb dobkapacitás lehet ideális.

Ha a számunkra tökéletes mosógépet keressük, további tulajdonságoknak kell figyelmet szentelnünk. Ne feledkezzünk meg az energiaosztályról, amely egyértelmű információval szolgál a kiszemelt gép energiahatékonyságáról. Fontos tudni, hogy az idei év tavaszán módosultak a besorolásuk, így a régi és az új skála gyakorlatilag összehasonlíthatatlanná vált. Az új besorolás szerint a sima „A” jelöléssel ellátott gépek a leginkább energiatakarékosak.

Ha nyitott térben kell elhelyeznünk a készüléket, keressük azokat a változatokat, amelyek zajcsökkentő megoldásokkal rendelkeznek. A különböző tömítések és zajcsökkentő borítások hatékonynak bizonyulnak.

Ne feledkezzünk meg a különleges igényeinkről sem. Gyakorlatilag minden mosógép rendelkezik az alapvető mosási programokkal, de ha speciális igényeink vannak, alaposabb odafigyelésre van szükség a kiválasztás során. Ha időt szánunk a számunkra tökéletes gép megtalálására, nem foghatunk mellé.