Ugyan még elég változékony az időjárás, de készüljünk fel, hogy egyre gyakoribbak lesznek a 30 fok körüli átlaghőmérsékletek. Szépen lassan igazi nyári időnk lesz, sok napsütéssel, kánikulával. A hőséget sokan klímával vészelik át és már be is szereltették azt, azonban van, aki anyagilag ezt nem engedheti meg magának, vagy érzékenyek a klímára és ódzkodnak a berendezéstől. Mi most tippeket aduk, mit érdemes beszerezni otthonra, ha nem szeretnénk légkondicionálóra költeni, de szeretnénk kicsit lehűteni a lakást.

Szellőztetés, árnyékolás


A forró nyári éjszakákon érdemes nyitott ablaknál aludni, akár egész éjjel nyitva hagyni a nyílászárót és reggel, amint felkelt a nap, becsukni.

Ha kívülről, redőny használatával árnyékolunk, az a legeredményesebb, ugyanakkor ez költséges megoldás. Egy jól megválasztott sötétítőfüggöny is kiváló és hatásos lehet, ez jóval olcsóbb. Érdemes sűrű szövésű, természetes anyagot választani. Az árnyékolásnak ez a módja a téli hőszigetelésnél is jól jön majd!

Ventilátor és jégkocka

A jégkocka önmagában nagyon sokat segíthet egy tikkasztó nyári napon. Már azzal javítható a közérzet, ha egy tálba halmozott jégkockát helyezünk közvetlenül magunk mellé, vagyis ha épp az asztalnál dolgozunk, az asztalra, ha épp a kanapén heverészünk, a kanapéra.

Még hatásosabb, ha egy nagy adag jégkockát helyezünk egy ventilátor elé. Ventilátort alapvetően érdemes beszerezni, már néhány ezer forintért beszerezhető egy készülék, ami a levegő keringetésével elviselhetővé teszi a hőséget. Ha jeget vagy jégakkut is teszünk elé, a kiáramló levegő a jeges hideget fogja tovább fújni, így néhány fokkal csökkenthető a hőmérséklet.

Most nem kell a szőnyeg


A szőnyeg mutatós és feldobja a lakást, de megfogja a meleget. A hőségben célszerű felszedni és a padlót gyakran felmosni hideg vízzel, ugyanis a párolgás hőt von el az adott felületről, így hűti azt.Gyakori tusolás, vízpermet, nedves törülköző
Már egy arcmosás is sokat segíthet a tikkasztó hőségben, de aki megteheti, tusoljon le naponta többször is. Aki home office-ban dolgozik, és muszáj koncentrálnia, egy a nyakba terített nedves törülköző sokat segíthet, ahogyan a vízpermet is, amit magunkra is fújhatunk, de a ventilátor felé is, így az vissza fújja ránk a hűvös vízcseppeket.

Ezeket a ruhákat viseljük


A hőérzetünket nagyban befolyásolja az is, mit viselünk. Akár otthon, akár a munkahelyünkön vagyunk, próbáljunk lenge, légáteresztő ruhadarabokat viselni, részesítsük előnyben a pamut és a vászon anyagot.

Ha ki kell mozdulni, törekedjünk arra, hogy minél világosabb színű ruhában induljunk útnak, minél sötétebb egy anyag, annál inkább melegünk lesz.