Az ágyneműhuzatnak nem csak esztétikai értéke van. Neki köszönhetjük, hogy melegben, kényelmesen és kellemesen érezzük magunkat az ágyban. Ezt a gondoskodást viszonozni is kellene. Tudod például, hogy hogyan kell mosni és mikor kell cserélni?

A háztartási textíliák rendszeres mosásáról sokat és gyakran beszélnek. Tisztításuk nem csak megfázásos és vírusos időszakban létfontosságú. Túl sok időt töltünk az ágyban ahhoz, hogy elhanyagoljuk a karbantartását. Ha a kiválasztott ágynemű még a hálószoba többi kiegészítőjével is összhangban van, akkor duplán kár lenne, ha túl hamar tönkre menne. Amennyiben még nem találtad meg az igazit, látogass el a Biano oldalára és a különféle szűrők segítségével biztosan megtalálod álmaid ágyneműhuzatát.

hogyan védjük ágyneműinket

Milyen gyakran cseréljünk ágyneműt?

Mivel az éjszaka folyamán baktériumok, verejték, elhalt hámsejtek és atkák halmozódnak fel az ágyneműben, ezért legalább 14 naponta cserélni kellene. Ha allergiában szenvedsz, akkor javasolt még gyakrabban huzatot cserélni. Minél hosszabb ideig használod az ágyneműt, annál mélyebbre hatolnak a szennyeződések és az izzadság.

Az ágyneműhuzatokat mosd külön és ideális esetben kifordátva

Bár szinte mindenki képes bekapcsolni a mosógépet, nem mindenki tud helyesen mosni. Az egyik leggyakoribb hiba, hogy igyekszünk egyszerre kimosni mindent, de a mosógép kapacitása kisebb, mint amennyi szükséges lenne erre a feladatra. A mosószer így nem jut el mindenhova. Ha kisebb mosógéppel rendelkezel, nyugodtan felezd meg az adagot. Az ágyneműhuzatokat mosás előtt feltétlenül fordítsd ki, így tovább megőrzik élénk színüket.

A megfelelő mosási hőmérséklet 40-60 °C

Az ágyneműhuzatokat ajánlott 40-60 fokon mosni. A fehér és pamut huzatokat mosd 60 °C-on, a finomabb anyagokat, min például a krepp, mosd alacsonyabb hőfokon. Mikroplüss esetében akár 30 °C-ra is csökkentheted a mosási hőmérsékletet. Ha allergiában szenvedsz, moss inkább 60, ideális esetben 90 fokon. Természetesen mielőtt beállítanád a szerinted megfelelő hőfokot, nézd meg az ágynemű címkéjét, ott megtalálod, mit javasol a gyártó.

Terítsd szét és alaposan szárítsd ki

Mosás után jöhet a szárítás. A szárítógép ideális erre a feladatra, ha nem rendelkezel ezzel a háztartási nagygéppel semmi baj, a vizes ágynemű kiteregetve is szárítható.

Szárítógépben való szárításnál hagyd a huzatokat kifordítva. Műanyag cipzáras ágyneműhuzatokat nem javasolt szárítógépben szárítani, idővel kitörhetnek a fogak. A szárítógépet szintén nem szabad túltölteni. Ha kíméletesen szeretnéd szárítani a huzatokat, válassz alacsonyabb hőmérsékletű szárítási ciklust.

Milyen mosószert használjunk?

Minden mosásnál használj mosóport vagy mosógélt. Az ágyneműhuzatok színe szerint használhatsz színes, fehér vagy sötét ruhára alkalmas mosószert. A textilöblítőnek köszönhetően a huzatok illatosak és puhák lesznek. Az öblítőt illóolajjal is helyettesítheted.

A mosószer mennyiségét a mosnivaló mennyiségéhez kell igazítani. Kevesen tudják, de a túl kevés mosószer ugyanúgy káros, mint a túl sok mosószer. Természetesen ezzel nem csak a ruhának, de a mosógépnek is ártasz.

Távolítsd el a foltokat

Bizonyos foltokat viszonylag könnyű eltávolítani. A vérfoltok eltüntetése sem nagy ördöngösség. Friss vérfolt esetében elég pár percig hideg vízben áztatni a foltos részt. Régebbi, beszáradt vérfolt kicsit több időt fog igényelni. Ha lehet, hagyd pár órán keresztül vagy akár egész nap hideg vízben az ágyneműt. Amikor a vér feloldódott, szappanos vízzel gyengéden súrold át a foltot, majd mosd ki a mosógépben alacsonyabb hőfokon (max. 40 °C). Ha a folt ellenállóbb, használj ecetet és szódabikarbónát.

A citromsav, hidrogén-peroxid (fehér vászon esetében), asztali só vagy közönséges fogkrém ugyanolyan hatékony, mint az ecet vagy a szódabikarbóna. Mielőtt azonban kipróbálnád ezeket az anyagokat bizonyosodj meg róla, hogy nem okoznak kárt a gyönyörű huzatodban.

Ints búcsút a besárgult ágyneműknek

Eláruljuk, hogyan tisztíthatod ki a besárgult ágyneműt. Gyakran előfordul, hogy a fehér huzatok idővel elvesztik a színüket. A sárgulás leggyakoribb oka az izzadság. A sárga árnyalat eltávolításához egyszerűen adj sót, sütőport, szódabikarbónát, citromlevet vagy borecetet a mosószerhez. Nátrium-perkarbonáttal is fehéríthető az ágynemű, de ebben az esetben legalább 60 °C-on kell kimosni a textilt, mivel a fehérítő csak nagyobb hőfokon aktiválódik.

A fehér ágyneműt mindig mosd külön és a mosásnál használj fehér ruhára alkalmas mosószert. Ez a hosszú távú siker alapja.