Bár a nagytakarítás nem feltétlenül tartozik a háziasszonyok kedvenc időtöltése közé, időről időre azért el kell végezni. Az alábbi tippek segítenek, hogy gyorsan és hatékonyan túless rajta.

Első lépésként írj egy listát az elvégzendő feladatokról. Ez segít, hogy ne kapkodj, ne haladj összevissza a helyiségek között, és egyfajta rendszert ad az egésznek. Fontos, hogy szánj a takarításra elég időt, ne akard bezsúfolni egy hétvégébe, mert kudarc lehet a vége. Ha már listát írsz, akkor egy időbeosztás is jó ötlet lehet, így biztosan hagysz majd magadnak elég pihenőidőt és nem akarsz majd egy nap alatt végezni a lakás minden apró zugával.

Előkészületek utáni teendő

Ha megvagy a listával, akkor azt is jobban látod majd, hogy milyen eszközökre és tisztítószerekre lesz szükséged. Ma már rengeteg modern eszköz segít a hatékony és gyors takarításban.

nagytakarítás
Belső, és külső ablak felület tisztítása egyidősben! Egyszerre letudhatod a külső, és belső ablak felület tisztítását ezzel az eszközzel. Szoba ablak, zuhany fülke, üveges erkély… de tetőablakhoz is használhatod.

Legjobb egy logikus sorrendet felépítened, hogy ne csinálj magadnak felesleges pluszmunkát. Például nem érdemes portörlés előtt porszívózni a padlót, hiszen a polcokról leszálló por miatt kezdheted elölről az egészet. Ablakmosás előtt pedig vedd le a függönyöket, és amíg takarítod az ablakot, addig dobd be őket a mosógépbe.

Egyébként is érdemes elpakolnod mindent, ami útban lehet, és kipakolni a szekrényekből, hogy belül is át tudd őket törölgetni. Érdemes mindent elmozdítanod kicsit, a kanapét, az ágyat, és a foteleket is, hogy alattuk is fel tudj porszívózni, illetve felmosni.

Nem feledkeztél meg valamiről?

Ne felejtkezz meg a lakás kisebb berendezéseiről sem. A kilincseken, villanykapcsolókon az átlagosnál több kórokozó tud megtelepedni, hiszen sokszor használjuk őket a nap folyamán. Ezeket érdemes fertőtlenítő hatású szerrel áttörölni, és nem csak a nagytakarítás alkalmával.

Amit túl nagy falatnak érzel, azt pedig inkább bízd profikra. Legtöbbször a szőnyegek ilyen kényesek, ha nagyon koszosak vagy foltosak, akkor jobban jársz, ha ezeket szakszerű módszerekkel tisztíttatod, mintha otthon küzdesz velük. Természetesen, ha nincs rá időd, vagy nincs hozzá türelmed, akkor az egész nagytakarítás folyamatát rábízhatod takarítócégekre, de biztosan többe fog kerülni, mintha a saját kezedbe veszed az irányítást.

Praktikus takarítóeszközökért nézz be az Otthoni Cuccok webshopba >>