A számlázás kétségkívül az egyik legidőigényesebb tevékenység egy vállalkozás életében. Létezik azonban számos olyan funkció, melyekkel egy számlázó program rengeteg pénzt és időt spórolhat. Mutatjuk, hogyan csökkenthető az adminisztráció!

Automatikus számlázás számlaismétlődések beállításával 

Nagyon gyakori a vállalkozások életében, hogy hónapról hónapra azonos partnereknek, ugyanazon termékekről, szolgáltatásokról írják számláikat. Az online számlázó programok egyik nagyszerű funkciója, hogy néhány gombnyomással ismétlődő számlákat állíthatunk be, így akár hónapokra, évekre is letudható a bizonylatkiállítás terhe, a számlák automatikusan készülnek.

Automatikus online adatszolgáltatás

A NAV online adatszolgáltatás 2021. január 4-i bővítése óta majdnem minden számla adattartalmát rögzíteni kell az adóhatóság Online számla rendszerébe. Ez azok számára, akik hagyományos, kézi számlát állítanak ki, óriási plusz teher, hiszen minden bizonylat adattartalmát manuálisan kell rögzíteni a NAV platformján. A számlázó programok azonban leveszik a vállalkozók válláról ezt a kétségkívül nagy adminisztrációs többletmunkát a NAV összekötés biztosítása által. Néhány egyszerű lépéssel ugyanis teljesen automatikussá tehető az adatszolgáltatás folyamata. Ehhez mindössze technikai felhasználó és XML aláíró- és cserekulcs létrehozására van szükség az Online számla felületén, melyeket aztán be kell illeszteni a számlázó program felhasználói fiókjában. Innentől kezdve zökkenőmentes a bizonylatok jelentése az adóhatóság felé.

Kiadások automatizálása könnyen és gyorsan

A NAV Online adatszolgáltatási kötelezettség kiterjesztésével egyidejűleg lehetőség nyílt arra is, hogy a vállalkozásunkhoz tartozó számlaadatokat visszaszinkronizáljuk számlázó programunkba. A Billingóban könnyedén megjeleníthetők az Online Számla rendszerében rögzített szállítói számlák adatai a kiadások között.

A NAV-Szinkron a gyakorlatban nagyon egyszerűen működik. A teljesítést követően a szállító kiállítja a számlát a vállalkozás nevére, majd a jogszabálynak megfelelően feltölti a számlaadatokat a NAV felületére. A Billingo ezt leszinkronizálja, így az adatok automatikusan bekerülnek a kiadások közé.

A NAV-Szinkron használatával még az is könnyen előfordulhat, hogy a kiadások között már olyan számlák is megjelennek, amelyeket a vállalkozás még meg sem kapott.

A könyvelési anyag automatikus átadása

A könyvelői hozzáférés biztosításával ma már nincs szükség hosszú órákat azzal tölteni, hogy összekészítsük a könyveléshez szükséges dokumentumokat. Elegendő hozzáférést adni számlázó fiókunkban könyvelőknek, aki automatikusan látja a kiadásokat és bevételeket.